Gading Milik Gajah Pygmy Telah Ditemui

Gading milik gajah Pygmy Borneo yang bangkainya ditemui di Ladang Bimbingan (IOI), Beluran, Jumaat lalu, sudah dijumpai.
0
339

KOTA KINABALU: Gading milik gajah Pygmy Borneo yang bangkainya ditemui di Ladang Bimbingan (IOI), Beluran, Jumaat lalu, sudah dijumpai.

Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Christina Liew berkata, maklumat terkini itu dimaklumkan kepadanya, tengah malam tadi.

“Kami sudah jumpa gading yang dipercayai milik gajah itu. Bagaimanapun kami tidak mahu memberi apa-apa maklumat berkaitan setakat ini, kerana kami tidak mahu ia mengganggu siasatan.

“Ini kerana kami sekarang dalam usaha untuk menahan pelakunya. Kita akan maklumkan apabila kita sudah mendapat laporan penuh,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Seminar Kesedaran Pelaksanaan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA), di Kota Kinabalu, hari ini.

Yang turut hadir ialah Setiausaha Tetap Kementeriannya, Datuk William Baya.

Jumaat lalu, seekor gajah Pygmy Borneo ditemui mati dalam ladang dekat Beluran dengan kesan tembakan serta gading hilang.

Susulan kejadian itu, pada Ahad, seorang pengawal keselamatan berusia 20 tahun, ditahan bagi membantu siasatan kes berkenaan, manakala Rundingan Meja Bulat Minyak Sawit Lestari (RSPO) turut menawarkan ganjaran RM50,000 kepada pemberi maklumat kes pembunuhan gajah itu.

Ini adalah kejadian kedua kurang sebulan selepas seekor gajah Pygmy Borneo ditemui mati dengan 70 kesan tembakan dan gadingnya juga dipotong di Sungai Udin, Dumpas, Tawau, bulan lalu.

Leave a reply