Amarjit Diberitahu Untuk Meneruskan Kerja

0
240

KOTA KINABALU: Kabinet teruskan. Sebenarnya Ketua Menteri memanggil saya dua kali malam tadi (Rabu). Beliau memberitahu saya untuk pergi bekerja dan saya berkata ‘okay’.

“Malah menteri (Peter) memberitahu saya untuk meneruskan sejak penghakiman rasmi belum dikeluarkan,” kata Amarjit pada sidang akhbar di sini semalam.

Dia dimaklumkan oleh Pejabat Peguam Negara bahawa keputusan itu hanya akan dibuat secara rasmi pada hari Jumaat (hari ini).

Amarjit, yang tidak mahu mendedahkan terlalu banyak maklumat mengenai kes itu, mendedahkan bahawa tindakan seterusnya akan ditentukan apabila keputusan rasmi dikeluarkan.

Hakim Ravinthran Paramaguru telah memberikan perisytiharan itu kepada dua plaintif, iaitu bekas ketua menteri Datuk Yong Teck Lee dan pengusaha Pang Thou Chung, yang kedua-duanya mengaku bahawa pelantikan Amarjit telah melanggar Seksyen 3 Enakmen Bekalan Air Sabah 2003 dengan alasan bahawa Amarjit tidak didakwa sebagai anggota Perkhidmatan Awam Negeri sebelum pelantikannya.

Memandangkan ini, Amarjit mendakwa bahawa hakim tidak pernah mengatakan bahawa dia harus dikeluarkan dari jawatannya; hakim hanya memutuskan bahawa pelantikannya melanggar Seksyen tersebut.

“Ia logik. Dia (Ravinthran) tidak pernah mengatakan bahawa saya harus diberhentikan. Kuasa pemecatan terletak pada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam sahaja.

“Hanya mereka boleh menggantung saya. Tetapi jangan cakap mengenainya. Sekiranya anda ingin mendapatkan lebih banyak komen, anda perlu berbincang dengan Datuk Peter, “katanya.

Kedua-dua plaintif telah menamakan Amarjit dan Kerajaan Sabah sebagai defendan pertama dan kedua.

Leave a reply