NGO Alukan Penaiktaraf Kereta Api Tenom

NGO Mamagun NGO (Mamagun) mengalu-alukan Bajet 2020, yang memperuntukkan RM50 juta untuk menaik taraf keretapi antara Halogilat ke stesen Tenom, di mana ia dapat meningkatkan ketibaan pelancong ke Tenom.
0
169

TENOM: NGO Mamagun NGO (Mamagun) mengalu-alukan Bajet 2020, yang memperuntukkan RM50 juta untuk menaik taraf keretapi antara Halogilat ke stesen Tenom, di mana ia dapat meningkatkan ketibaan pelancong ke Tenom.

 

Rudy Sulaiman Mairi

Presidennya, Rudy Sulaiman Mairi  berharap peruntukan itu bukan sahaja tertumpu kepada menaik taraf keretapi, tetapi juga perlu menampung kos gerabak penumpang baru untuk menggantikan yang lama.

Katanya, terdapat juga aduan penumpang yang merasa tidak selesa apabila menunggang kereta api kerana keadaan usangnya dan kadang-kadang terpaksa duduk di lantai tanpa kerusi kerana gerabak digunakan untuk mengangkut kargo, bukan orang.

“Isu peningkatan perkhidmatan keretapi termasuk landasan itu bukan sesuatu yang baru kerana ia telah disentuh beberapa kali oleh kerajaan terdahulu yang mahukan sistem perkhidmatan kereta api di Sabah sama dengan perkhidmatan kereta api yang canggih di semenanjung,” katanya kepada pemberita, di sini, Ahad.

Rudy menyifatkan Belanjawan 2020 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng Federation sebagai usaha kerajaan Pakatan Harapan (PH) untuk merealisasikan impian orang-orang yang mahukan perubahan terutama negeri Sabah khususnya kawasan luar bandar yang masih kurang dalam infrastruktur.

“Kami percaya apabila perkhidmatan kereta api dari Beaufort ke Tenom ditingkatkan, ia akan menarik lebih ramai pelancong untuk berehat di pusat pelancongan Tenom terutama di resort di Kemabong Rundum Highland. “Kami juga berharap peningkatan ini akan dipercepatkan untuk memberi keselesaan kepada penumpang harian termasuk pelancong yang ingin mengalami perjalanan kereta api bersejarah,” katanya.

Leave a reply