Pendaftaran kelahiran lewat diteruskan di Sabah

Pendaftaran kelahiran lewat di Sabah dan Sarawak tidak akan dihentikan dan akan terus dilaksanakan mengikut Ordinan yang ada, kata Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). 
0
213

KOTA KINABALU: Pendaftaran kelahiran lewat di Sabah dan Sarawak tidak akan dihentikan dan akan terus dilaksanakan mengikut Ordinan yang ada, kata Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Ia berkata permohonan berkaitan masih boleh dibuat di pejabat JPN terdekat. “Panel Pendaftaran Lahir Lahir akan ditubuhkan di peringkat negeri, yang akan dipengerusikan oleh Pendaftar Serantau Sabah / Sarawak, yang merupakan Pengarah JPN Negeri,” katanya dalam satu kenyataan, Khamis.

Penambahbaikan yang dibuat kepada SOP ini tidak akan menjejaskan perkhidmatan yang disediakan oleh Mahkamah Bergerak Negeri Sabah yang telah lama dilaksanakan di negeri ini dan telah membawa banyak manfaat kepada masyarakat tempatan. JPN juga berkata ia akan sentiasa menyokong dan bekerjasama dengan pihak-pihak yang berkaitan untuk menyediakan perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

“JPN memastikan bahawa apa-apa penambahbaikan perkhidmatan yang dibuat tidak akan membebankan orang ramai, terutama orang di kawasan luar bandar yang mempunyai isu logistik untuk datang ke pejabat JPN,” katanya. Penambahbaikan yang dibuat di peringkat JPN akan memastikan pelaksanaan proses yang relevan akan dilakukan dengan integriti dan dengan cara yang telus supaya tidak ada peluang untuk menyalahgunakan kuasa.

Leave a reply