Perbincangan Mengenai Royalti Minyak Untuk Sabah, Sarawak Masih Berterusan – Liew

0
201

KUALA LUMPUR: Perbincangan mengenai peratusan royalti minyak bagi Sabah dan Sarawak masih berterusan di antara kerajaan Persekutuan dan negeri.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong berkata keputusan itu akan dibuat selepas mesyuarat terakhir Jawatankuasa Kabinet Khas ditubuhkan untuk menilai perkara itu.

“Perbincangan tentang isu royalti minyak telah diadakan di forum berasingan yang melibatkan Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan Ketua-ketua Menteri Sabah dan Sarawak. Isu ini akan terus dibincangkan, “katanya.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili (BN-Kota Marudu) yang ingin mengetahui tentang perkembangan perbincangan mengenai peningkatan royalti minyak ke Sabah dan Sarawak yang dibincangkan dalam mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet yang ditubuhkan untuk mengkaji semula pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata Jawatankuasa Kabinet Khas menetapkan untuk menala cara pembayaran tuntutan royalti minyak telah diberikan enam bulan untuk perbincangan dan membuat keputusan.

Mohamed Azmin berkata ini memberi masa yang mencukupi untuk membuat cadangan sebelum keputusan akhir mengenai bagaimana untuk meningkatkan royalti minyak dari lima peratus kepada 20 peratus boleh dilaksanakan.

Liew berkata tujuh isu telah dipersetujui. Ini termasuk permintaan kayu dan pengeluaran hasil hutan; pengagihan gas dan kuasa pengawalseliaan elektrik; pelaksanaan projek kerja Persekutuan dan Negeri; tenaga manusia; pihak berkuasa negeri mengenai isu kesihatan; pengurusan pentadbiran ke atas pulau Sipadan dan Ligitan dan isu-isu pertanian dan perhutanan.

Pada Disember tahun lepas, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mempengerusikan Jawatankuasa Pemandu Kabinet khas pertama untuk mengkaji semula Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) untuk memulihkan keistimewaan ke Sabah dan Sarawak.

Leave a reply